Tuz , suda çözünebilen mineraller topluluğudur. Bir ton deniz suyunu buharlaştırın, geride ortalama 35 kg tuz kalır.
Mineral , Kendinden farklı bir maddeye ayrılamayan saf maddelere element- mineral denir. Doğal şekilde oluşmuş inorganik kristal yapıda maddelerdir. Saf element (altın, gümüş vb.) ya da bileşikler halinde bulunurlar. İki ya da daha fazla element kurallı olarak bir araya gelerek bileşikleri (örneğin; 2 hidrojen 1 oksijenle birleşip suyu) oluşturur. Suda çözünenler, su buharlaştırıldığında tuzu oluştururlar. Uzmanlar, periyodik tablodaki -doğal olan- 96 elementten 84’ünün suda çözündüğünü belirtmektedir. Yaşamımız için gerekli olan mineralleri vücudumuza besin maddeleri yolu ile alırız.
Himalaya Tuzu , Hint yarımadası 250-300 milyon yıl önce ada idi ve Asya kıtası ile çarpışması sonucu Himalaya dağları oluştu. Bu süreçte arada bulunan okyanus kurudu ve tuzu tektonik basınç neticesinde kristalleşti. Yani, ilkel bir denizden kalan bu tuz, günümüzün kristal kaya tuzudur.Günümüzde; Himalaya dağlarının eteklerinden çıkarılan bu kristal kaya tuzuna tüm dünyada kısaca, Himalaya Tuzu denmektedir.Himalaya tuzu, 250-300 milyon yıl önceki temiz, okyanustan oluşmuş kristal kaya tuzu olduğu için mineral açısından dünyadaki en zengin tuz olduğu otoritelerce belirtilmektedir.
Deniz Tuzu: denizlerden büyük havuzlara deniz suyunun alınarak suyunun buharlaştırılması sonucu elde edilen tuzdur. Biyokimyasal kirlilik nedeniyle çoğunlukla üretilenler rafine edilirler. Bununla beraber bazı açık denizlerin kayalık sahillerinde doğal oluşan deniz tuzları da vardır. Bunlar genellikle pul gibi incedirler.
Kaynak Tuzu: yeraltından kendiliğinden çıkan bazı sular beraberlerinde çok yoğun mineraller getirirler. Kaynağın olduğu yerde hazırlanan özel havuzlar ile doğal yoldan buharlaşan su geride tuzunu bırakır.
Göl Tuzu: yeraltı ve yer üstü akarsular tarafından beslenen göller bu suların getirdiği minerallerin sıcak mevsimde suyun buharlaşması sonucu gölde tuz oluşmasıdır.
Kaya Tuzu: eski bir tuz oluşumunun yıllar sonrası (göl, iç deniz, kaynak gibi) kayalaşması ile oluşan tuzdur. Himalaya tuzu da ilkel denizin –okyanusun- bıraktığı kaya tuzudur. Ancak onun özelliği; tektonik basınç nedeniyle, içerisinde bir kısmının kristalleşmesidir. Himalaya Tuzu, bir kristal kaya tuzudur.
Rafine Tuz: denizden, gölden, kayadan elde edilen pek çok tuz kimyasal ve fiziksel olarak kirlidir. Bu nedenle önce suda eritilerek filtre edilirler ve sonrasında ısıl işlemden geçirilip tekrar kurutulurlar. Beyazlık ve akışkanlık kazanıp nem almaması için bazı maddeler eklenir. Aslında rafine işlemi sanayi için çok önemlidir. Çünkü saf sodyumklorür, 14 bin çeşit ürün üretimi için gereklidir.